25 листопада 2016
Часто основою об'єднання громад стають політичні мотиви народних депутатів. Тоді влада просто маніпулює поняттям добровільності

Як ми вже писали в минулому номері часопису, на носі - місцеві вибори у 143 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ). Та складається враження, що ця адмінреформа або зовсім не цікавить українців, або влада свідомо не квапиться привертати до неї увагу. Чому? Які небезпеки криються в "невинній" реформі і чи справді громадам потрібно сьогодні об'єднуватись? Врешті, що таке ОТГ і які вона матиме повноваження? На ці та інші запитання ми попросили відповісти юриста, свободівця Юлія Рудницького, який розтлумачив тонкощі українського законодавства та розповів про політичні спекуляції довкола цього питання.

- На яких підставах утворюють територіальні громади? Хто ухвалює рішення про її утворення? Скільки населених пунктів може входити до її складу?

- У законодавстві сьогодні немає чіткого визначення того, як має утворюватися нова, себто з нуля, територіальна громада. Те, що відбувається зараз - це формат об'єднання громад з єдиним адміністративним центром, що регламентують інші законодавчі акти. Вони визначають процедуру, порядок, підстави і наслідки об'єднання декількох сіл, селищ і міст довкола єдиного адміністративного центру в одну громаду з єдиним представницьким органом, спільним бюджетом тощо.

Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад" визначає, що таке об'єднання, по-перше, має бути в межах однієї області. По-друге, воно не має погіршувати доступ до надання адміністративних послуг у порівнянні з попереднім станом. Тобто відстані до крайнього села, яке хоче приєднатися до якогось міста, мають бути адекватні. Якщо таке місто розташоване досить далеко - наприклад, за 30-40 км від населеного пункту, то який сенс об'єднуватися, якщо там немає транспортного сполучення? А обмежень щодо кількості населених пунктів або за якимось іншими критеріями немає. Звісно, треба брати до уваги соціально-економічні, історичні, культурні і навіть етнічні особливості. На це мають зважати ще на етапі підготовки рішення про вільне об'єднання.

- Очевидно, спочатку мають відбутися громадські слухання?

- В окремих випадках для утворення такої громади передбачена навіть процедура місцевого референдуму. Але місцевий референдум в Україні зараз "мертвий" - немає закону, який би його регламентував, бо з 2012 року закон про місцевий референдум ("Про всеукраїнський та місцевий референдуми") втратив чинність через особливості подій в нашій державі, зокрема на сході України. Є ймовірність того, що цим референдумом просто зловживатимуть, тому його поки що не легалізують. Окрім референдуму, можуть організовувати й громадські слухання. Але це досить формальна процедура, яка не показує загальних настроїв мешканців тих населених пунктів. На слуханнях кожен може висловити свою думку щодо формату об'єднання - і все. По суті, воно не є якоюсь визначальною точкою, бо не має представницького характеру.

- Що являє собою процедура об'єднання? Чи потрібна державна реєстрація новоутворених громад?

- Пропозицію про об'єднання може вносити голова одного з населених пунктів, її може ініціювати депутатський корпус тощо. Це питання розглядають на засіданнях сесії кожної з тих рад, які представляють громади. Після того ці рішення скеровують до облдержадміністрації, там готують висновок про те, чи все відповідає Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" і Конституції України. Потім призначають вибори до об'єднаних громад. Як оберуть міського, селищного чи сільського голову, їх реєструють як юридичних осіб, і вони виконують представницькі функції цих громад. Сама громада - це утворення, обмежене територією проживання для вирішення справ місцевого значення і вона не потребує додаткової легалізації чи державної реєстрації.

- Для чого населеним пунктам об'єднуватись?

- З погляду законодавства, мета утворення такої громади - об'єднання ресурсів: природних, бюджетних, збільшення можливостей розвивати інфраструктуру й економіку, банально бути спроможними самими себе прогодувати. У маленьких селах, містечках нині можемо спостерігати різні реалії соціально-економічного розвитку: розвалені заводи, відсутність робочих місць, бюджет, який ніколи не зростає… Але гарантій, що все зміниться з моменту утворення громади - немає. Бо часто ці процеси стають елементами вже не місцевого самоврядування, а місцевої політики, коли варіанти об'єднання є предметом політичної дискусії.

- Чому саме зараз вирішили організувати цю реформу і наскільки вона є потрібною (вигідною) українцям?

- Закон "Про місцеве самоврядування" ухвалений ще 1997 року. Торік ухвалили закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад", після чого почалася хвиля так званої реформи. Це просто розширення адміністративно-територіальних одиниць, при тім формально зберігаються села, селища, міста, які мають своїх представників - старост - у виконавчому комітеті цієї новоствореної ради. Тобто законодавець вирішив подолати тенденцію до зникання окремих населених пунктів: просто об'єднати за якимось визначеними принципами території, аби вони завдяки об'єднанню своїх бюджетних повноважень і ресурсних засобів спромоглися далі існувати і розвиватись.

- Тобто це позитивна реформа?

- Задум реформи, як правило, позитивний. Питання до реалізації. Дуже часто об'єднання є "добровільним" лише формально. Ці громадські слухання, про які ми з Вами говорили, не є представницькими, вони відображають думку лише деякої частини, і то не завжди реальну. Крім того, часто об'єднання здійснюють за політичними мотивами з погляду доцільності чи недоцільності їхнього існування на окремих виборчих округах. У певних областях, зокрема Львівській, є люди, які зацікавлені, аби об'єднання відбулися саме в межах їхніх округів, а не інших. Це все дуже негативно впливає на наслідки цієї реформи. Якщо в основу об'єднання лягають політичні мотиви окремих народних депутатів та олігархів (місцевих чи немісцевих), це не відповідає законодавчим критеріям. Бо маючи представництво в цих радах від окремих політичних партій, маючи підконтрольних сільських голів, легко маніпулювати поняттям добровільності. Тоді об'єднання відбувається з політичною метою.

- Які фінансові ресурси матиме об'єднана громада? Чи зможе вона розв'язувати якісь реальні проблеми на місцях?

- Оце й цікаво. Бо все залежатиме від того, як формуватимуть бюджети новоутворених громад. Є думка, що фінансування місцевих лікарень, амбулаторій і шкіл спробують по частинах або зразу перекласти на бюджети цих об'єднаних територіальних громад. Тобто, по суті, їхніми руками закриватимуть ті лікарні і школи. Але це лише прогноз. Коли буде більш-менш викристалізувана редакція бюджету на 2017 рік, тоді й побачимо, з чого реально формуватимуть бюджети цих громад, і зможемо робити якісь висновки. Хоча є нездорова тенденція до перекладання тих видатків, які мала б фінансувати держава, на територіальні громади (і то будь-які, не лише об'єднані). Як наслідок - гроші з бюджету замість розвитку просто витрачатимуть на фінансування тих видатків, які держава не забезпечила. І це буде рух у зворотному напрямку - не децентралізація, а централізація.

- Чи проводила влада якусь інформаційну кампанію, щоб роз'яснити людям, що й до чого?

- Наскільки мені відомо, сьогодні немає масштабної кампанії з інформування населення. Принцип дуже простий: кому цікаво, той дізнається, кому не цікаво - за того влада все вирішить сама. За такими принципами побудована вся інформаційна кампанія щодо добровільного об'єднання терито­ріальних громад.

Прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"