3 лютого
Любомир Мельничук: За нинішнє недбальство Садового Львів буде розплачуватися ще 10-20 років

На думку націоналіста, проблеми зі сміттям.

і господаркою розв'яже вже наступний мер.

Голова Львівської міської організації ВО "Свобода" Любомир Мельничук в інтерв'ю для нашого часопису розповів про те, чому львів'яни невдоволені роботою нинішньої міськради; чому вивіз і сортування сміття є дуже вигідним бізнесом; про корупцію в місцевій владі і її наслідки, а також про те, чому Садовий і Ко за всяку ціну хотіли позбутися потужної фракції націоналістів у ЛМР.

− Любомире, яка зараз ситуація у Львівський міській раді?

− Сьогодні у міськраді немає системи стримувань і протиставлень. Насправді відбулось те, про що попереджала "Свобода" ще під час виборчої кампанії: владу у Львові повністю сконцентровано в одних руках, хоча вона ефективно працює тільки тоді, коли є баланс сил. Нині маємо ситуацію, коли одна людина вже 10 років керує виконавчою гілкою влади, а тепер ще і політичною партією, що має, по суті, більшість в міськраді. Марно сподіватися на ефективну роботу каденції, у якій чиновник до обіду − чиновник, а опісля − депутат, що має контролювати чиновника, тобто самого себе. Зрештою, бачимо наслідки цього абсурду: такої кількості невдоволення й пікетів, які відбуваються біля стін міської ради, не було за всю її історію. Адже кожне пленарне засідання пікетують львів'яни, протестуючи проти незаконних забудов, недолугої медичної реформи, закриття садочків тощо. ЗМІ, які належать родині Садового, можуть показувати гарну телевізійну картинку, але як тільки доходить до безпосереднього спілкування мера з людьми, йому влаштовують "коридор ганьби", як у мікрорайоні Рясне-2, наприклад.

- У такому разі, чи правильно заданий напрямок розвитку міста?

− Такого напрямку немає взагалі. Влада розв'язує проблеми в міру накопичення, і коли одна з них набуває резонансу, починають шукати винного і відвертають увагу людей чимось іншим. У таких методах львівська влада нічим не відрізняється від влади в більшості інших міст. Згадаймо, наприклад, відому всій Україні проблему львівського сміття. "Свобода" ще у 2011-2012 роках била в усі дзвони, ініціювала виїзне засідання сесії Львівської міської і Львівської обласної рад у Грибовичі на сміттєзвалище, адже подолання "сміттєвої" кризи, побудова нового сміттєпереробного заводу − виключно у компетенції міського голови. Але тоді мер говорив те саме, що й зараз: от візьмемо кредити, побудуємо найкраще місто і т. д. Зараз неохоче про це згадують, але у 2012 р. "Свобода" відправила у відставку виконавчий комітет ЛМР, тобто головний орган виконавчої влади, у зв'язку з незадовільною роботою з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Окрім того, ми ухвалили 14 рішень для того, щоб розв'язати "сміттєву" проблему, ще задовго до трагедії… Проте за скаргами чиновників мерії суд скасував усі рішення, а Садовий через свої медіа тихенько спустив цю тему на гальма. Більшість львів'ян навіть не знали про це… У результаті, така безгосподарність призвела до трагедії - людських смертей (у червні на сміттєзвалищі загинули троє рятувальників та один еколог, - ред.).

− Якщо проблема зі сміттям у Львові існувала вже стільки років, то чому ж міський голова не робив жодних кроків, щоб її подолати?

− Говорячи про сміття, ми повинні розуміти, що на ньому добряче заробляють. Багато людей думають, що то велика проблема для міста. Насправді це - величезний бізнес. Ми всі платимо за вивіз сміття, і ці гроші монополізують певні компанії. Це вічний бізнес - як постачання води, газу і світла. Загалом сміттєва проблема має три складники: вивіз, сортування, що приносять надприбутки, і будівництво нового сміттєпереробного заводу. Садовий і його команда за ці роки лише збирали вершки й отримували надприбутки від вивозу сміття: щодня списували до 1200 тонн і сотні тисяч гривень на його вивіз - ніхто не міг цього проконтролювати. Зараз списують по 600-700 тонн сміття, але я переконаний, що це теж завищені показники. За нинішню безгосподарність Садового, думаю, місто буде розплачуватися ще років 10-20. Адже всі ці списані кошти (нині Львів виділяє на сміття майже мільйон гривень щодня!) − це незбудовані садочки, не відремонтовані школи й дороги, не покращена інфраструктура…

Другий момент - сортування сміття. Всі ми прекрасно знаємо, як на ЛКП "Збиранка" у Грибовичах організували цей процес. Невідомі люди сортували в мішки і машинами вивозили на продаж картон, алюміній та інші цінні метали… За підрахунком журналістів, за день на відсортованому смітті заробляли від 20 до 30 тисяч доларів! Зрозумійте: сміття - це сировина, яку готові купувати підприємці. Ми з вами складаємо в окремі урни пластикові пляшки і десятки фірм у Львові готові їх купити. Тобто ми складаємо, компанії-перевізники той пластик продають, а тариф нам за це не зменшують! І це саме відбувається з іншим корисним сміттям. Такий бізнес на "Збиранці" всіх влаштовував, бо нагору лилися фінансові потоки.

Третій складник - будівництво заводу - збитковий. Але Садовий хотів заробити навіть на цьому етапі, взявши кредит від нашого з вами імені. Тобто хотів отримати кошти і самотужки домовлятися з підрядниками. А з огляду на останні затримання в міській раді, Ви знаєте, що "відкати" у Львові величезні. Тут ще треба додати, що Садовому дуже повезло, бо у зв'язку з реформою децентралізації наше місто отримало величезний бюджет: втричі більший, ніж торік. Тож ці кошти начебто мали б дати поштовх до розвитку міста, та ми бачимо, що розвитку немає, бо його з'їдають видатки на сміття.

− А що пропонує "Свобода"?

− Позиція "Свободи" з тих питань залишається незмінною: ми пропонуємо скористатися досвідом всіх європейських міст. Для того, щоб подолати сміттєву кризу, треба насамперед вивести цей дуже вигідний бізнес з тіні. Бо зараз ніхто так і не знає, скільки вивозять, куди вивозять і як сортують те сміття. По-друге, треба провести міжнародний конкурс і залучити інвесторів. Свободівці довідалися, що Садовий у нас за спиною протягом попередньої каденції вів якісь перемовини і відмовив 49-ом інвесторам! Ми вважаємо, що такі конкурси мають відбуватися публічно, щоб люди знали, що їм пропонують. По-третє, треба розвінчати міф, нібито нíде будувати того заводу. Знайти у Львівській області рівновіддалені земельні ділянки від усіх населених пунктів цілком реально. Обласна державна адміністрація вже має три таких ділянки з готовими документами - і це ще не повний перелік.

− Любомире, Ти згадав про нещодавні затримання в міській раді і величезні "відкати". Чому цих затримань не було раніше?

− Не ловили, бо пан Садовий мав прекрасні стосунки з Януковичем. Режим забезпечував йому монополію на грабунок міста протягом років. До того ж згадайте, скільки квартир він роздав суддям, прокурорам і високопосадовцям правоохоронних органів! А тепер уявіть ситуацію, коли депутат-свободівець пише депутатські запити і звернення (а їх була не одна тисяча!), де вказує на прямі корупційні дії тих чи інших чиновників. Це потрапляє в прокуратуру, працівники якої отримали не одну квартиру з рук мера. Як гадаєте, яка була реакція? Вони просто з цього сміялися і гадали, що хабарі у вигляді квартир і лояльність центральної влади забезпечать їм вічну можливість грабувати місто. Та коли щезла парасолька, яку забезпечував режим, ситуація змінилася. До того ж наші депутати постійно працюють в цьому напрямку. Обшуки в ЛМР проводили на запити свободівців, зокрема чинного депутата Андрія Карбовника. І якщо зараз прокуратура почне розглядати всі звернення наших депутатів за останні роки, думаю, Львів жахнеться від масштабів розкрадань у міській раді.

- Яка користь для міста була тоді, коли "Свобода" опонувала Андрію Садовому та його фракції, маючи більшість у міськраді?

− Коли влада може безконтрольно розпоряджатися грошима громади, коли немає дискусії і депутати не виконують своєї прямої функції − не контролюють виконавчу гілку влади, тоді є величезна корупція. Розумієте, Садовий і Ко п'ять років сиділи і чекали, коли зможуть позбутися націоналістів, щоб протягнути свої питання, зокрема списання трьох мільйонів євро на один зі львівських готелів, земельні корупційні справи, коли гектари, які можна було продати за мільйони євро, віддавали просто так. Та ж не дарма Андрій Садовий так боїться прямих трансляцій засідань міської ради! Крім того, ми повинні розуміти, що в самій "Самопомочі" теж не все так однозначно, і коли єдина, по суті, опозиційна партія ВО "Свобода" в ЛМР починає розказувати, за що їм насправді пропонують голосувати, в половини фракції "Самопомочі" рука тягнеться назад від кнопочки. Наші депутати вже в цій каденції не допустили розкрадання, напевно, на десятки мільйонів гривень. Свободівці дуже активно виступають на сесії і деколи ледь не фізично перешкоджають голосуванню за ті чи інші корупційні питання.

Так от: попередня каденція, коли "Свобода" мала більшість у ЛМР, показувала найвищі темпи розвитку міста, і це об'єктивний факт. Тоді була найбільша динаміка з ремонту доріг. Зрештою, трамвай на Сихів (найбільший мікрорайон Львова, − ред.) - це ж рішення "Свободи", а не мера. Садовий просто освоїв кошти і перерізав стрічку. Така сама ситуація й з будівництвом нового трамваю "Електрон". Це рішення ухвалено сесією міськради фактично всупереч меру, який взагалі хотів закуповувати вживані трамваї у Європі… Є дуже багато підводних течій, про які люди не знають, бо їм не пояснюють, як працює міська рада. І цим спекулюють ті, кому належать ЗМІ.

− Чи зробили львів'яни висновки з часу останніх виборів?

− З ким не спілкуюся останнім часом, всі в один голос твердять, що не голосували за Садового - відмежовуються від чинної влади. Таке враження, що у Львові всі голосували за націоналіста Руслана Кошулинського (сміється)! Думаю, якщо львів'янам дадуть доступ до правдивої інформації, вони дуже швидко зроблять висновки. Бо Садовий насправді - класичний олігарх. Хто такий олігарх? Як на мене, це людина, яка має вплив на законодавчу гілку влади і достатню кількість засобів масової інформації. У Садового є своя фракція у ВР і, окрім інших ЗМІ, свій загальнонаціональний "24 канал". А коли в тебе є ЗМІ, тобі навіть не треба щось особливо доводити: можеш 20 разів повторити одну й ту ж брехню, і через велику недовіру до політиків і влади, яка нині панує в українському суспільстві, люди махнуть рукою і скажуть, що диму без вогню не буває, бо "всі політики однакові". Але ж шила в мішку не втаїш. Зрештою, ми бачимо соцопитування, які показують, що рівень довіри до "Свободи" зростає, а до "Самопомочі" - падає. І політтехнологічні трюки з новими обличчями тут не пройдуть.

- І насамкінець: кому під силу розв'язати проблеми львів'ян?

- Думаю, проблеми зі сміттям, транспортом й господаркою розв'яже вже наступний мер. Неможливо ухвалювати якісь рішення, коли тобі не довіряють. А рівень довіри до мера й до чинної влади стрімко впав. Хоч би що ця влада придумала - люди їм не повірять. Навіть слухати не захочуть. Ми повинні пам'ятати, що будь-яка влада боїться тиску. Тому коли люди об'єднуються і починають тиснути на владу - тоді й домагаються позитивних результатів.

Леся БАСАРАБ. Газета ВО "Свобода"