20 липня
Дерибан бюджету і політичний піар… Чому ЛОДА замість Садового вирішуватиме сміттєву проблему

13 липня, під час позачергового засідання Львівської обласної ради, депутати ухвалили так звану Програму заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у Львові на 2017‒2019 роки. Фактично мер Львова Садовий після тривалого сміттєвого колапсу і неспроможності впоратися з проблемою остаточно передав ЛОДА функції вивезення сміття з міста. Відтепер і до 30 червня 2019-го ЛКП "Львівспецкомунтранс" підпорядковуватиметься облдержадміністрації. Щоб забезпечити вивіз ТПВ зі Львова, місто має виділити упродовж двох років для обласного бюджету 600 мільйонів гривень субвенції (2017-го ‒ 150 млн, 2018-го ‒ 300 млн та 2019-го ‒ 150 млн). Про те, за яку ж то програму проголосували депутати і чи справді мешканці Львова та області тепер можуть сподіватися на подолання сміттєвої проблеми, запитуємо в голови фракції ВО "Свобода" у Львівській обласній раді Олега Панькевича.

- Така сесія Львівської облради мала відбутися значно раніше, ‒ розповідає пан Олег. ‒ Ще тоді, коли під стінами ради відбувалися різноманітні акції із вимогою розв'язати сміттєве питання у місті та області. Тоді ж звучали численні заяви про екологічну катастрофу й загрозу життю і здоров'ю львів'ян. Тоді фракція ВО "Свобода" ініціювала позачергову сесію. Ми отримали відповідь про те, що така сесія не доцільна. Облрада спромоглась провести таку сесію лише тепер, у сере­дині липня.

Але облрада ухвалила лише назву документа ‒ "програма", але самої ж програми досі немає. Мешканці Львівської області після такого голосування точно не можуть почуватися спокійно. Фактично проблему Львова перекладають на райони Львівської області. Сміття тепер вивозитимуть на ті полігони, які є у Львівській області. Але навіть проектної документації про полігони, які можуть приймати додаткове сміття та в якому обсязі, немає. Досі існує цілий комплекс проблем, механізми розв'язання яких мали б бути давно прописані в програмі. Замість програми маємо лише документ, який складається з кількох сторінок тексту, що аж ніяк не доводять того, що влада міста й області має намір і змогу подолати сміттєву кризу.

‒ А чи вистачить 600 мільйонів до 2019 року? Місто каже, що цього навіть забагато, а в облдержадміністрації заявляють, що як забракне коштів, то місто мусить додати ще.

‒ Понад рік минув від часу катастрофи, і досі не порахували потрібну кількість коштів. Дотепер не можуть подати належно зробленого документа під назвою "Програма поводження з ТПВ". Якщо коштів забракне, то знову триватиме конфлікт між Садовим та очільником ОДА. Від цього потерпатимуть прості українці, над якими нависне загроза екологічного лиха.

За законом саме адміністрація має сформувати такий комплексний документ. Відповідно до рішення сесії обласної ради ще 15 травня мала бути чітка програма. Вони кажуть, що проводять громадські слухання. До цього часу слухання уже давно могли провести. Мало того, наші представники брали участь у цих слухання. Це імітація та абсурд. Там обговорюють загальні питання без проектних документів чи досліджень щодо того чи іншого сміттєзвалища.

Чомусь на цій останній сесії облрада проігнорувала правку фракції ВО "Свобода", у якій йшлося про встановлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у невиконанні рішення Львівської обласної ради. Депутатська більшість вперто не хоче контролювати виконавчу владу ‒ це вже тенденція для цього скликання. Депутати перетворюються в обслуговчий персонал для центральної влади і її представників на місцях.

Наступна сесія обласної ради, найпевніше, відбудеться аж у вересні. Хотілося б, аби увесь цей час ефективно працювали депутатські комісії, а їм вчасно надавали потрібну документацію. З різних районів області надходить багато скарг щодо невивезеного сміття, що створює загрозу для здоров'я і життя мешканців. Ми також вимагаємо, щоб на наступній сесії депутатам продемонстрували чітку програму щодо того, що ж буде з твердими побутовими відходами, де будуть відповідні майданчики, де будуть сміттєспалювальні чи сміттєпереробні заводи. Як усе буде функціювати, скільки для цього потрібно коштів і головне ‒ які терміни виконання і хто за це відповідальний.

‒ Для чого було облдержадміністрації створювати прецедент і перебирати на себе обов'язки Садового?

‒ Виконавча влада в особі Синютки і навіть Гройсмана з Порошенком на цій темі намагатимуться заробити політичні бали. Мовляв, лише тоді, коли втрутились люди президента-прем'єра, з міста вдалося вивезти сміття. …Друга і, напевно, головна мотивація для облдержадміністрації ‒ це можливість розпоряджатися коштами ‒ сотнями мільйонів гривень. Згідно з рішенням сесії, кошти будуть розподілятися не публічно на сесії облради ‒ під час прямого ефіру, а в комісії, де є лише кілька депутатів обласної ради. Цілком імовірно, що гроші, які неналежно витрачала Львівська міська рада, тепер так само витрачатиме адміністрація.

Відсутність реальної програми і фактична відмова облради конт­ро­лювати процес освоєння і розподілу коштів створили для облдержадміністрації всі можливості для дерибану мільйонів гривень платників податків. Іронія ще й у тому, що очільник ОДА Синютка чи не найкраще знає всі сміттєві схеми, адже багато років працював заступником Садового.

‒ Нерідко можна почути про те, що, мовляв, Садовий зробив усе що міг, але президент та уряд фактично вчинили над ним політичну розправу.

‒ Садовий ‒ головний винуватець сміттєвої кризи. Він повинен за це нести відповідальність, зокрема кримінальну. Зараз підконтрольні медіа створюють Садовому імідж репресованого та переслідуваного, на якого центральна влада спустила усіх псів. Але тільки мова вкотре піде про вибори чи поділ коштів, то Садовий швиденько об'єднається з президентом проти політичних сил, які хочуть реальних системних змін.

Ще в 2011-2012 роках проблема зі сміттям могла бути розв'язана, якби було бажання Садового. Він тоді разом з регіоналами дерибанив гроші на Євро-2012. Можна ж було ще тоді, маючи близькі стосунки з Януковичем та оточенням, вирішити питання спорудження сміттєпереробного заводу або принаймні рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Але це було невигідно мерові Садовому. На сміттєвому бізнесі всі ці роки заробляли величезні кошти. Ніхто не рахував, скільки ж реально сміття вивозять зі Львова і чи мають реальні цифри щось спільного з тим, що записано в документах. На цьому збагачувались, аж доки не трапилась страшна трагедія в Грибовичах і не загинули люди.

Фракція "Свободи" на сесіях облради попереднього скликання порушувала питання Грибовицького сміттєзвалища дуже багато разів. Але тоді була виконавча влада під Януковичем, яка відмовлялася розв'язувати проблему, і був Садовий, який принципово не приходив на жодну сесію облради, де йшлося про Грибовичі. Якби Садовий приходив, слухав громаду й депутатів і врешті почав діяти, то й не сталося б сміттєвої кризи, не загинули б люди.

Прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"