Георгій Арутюнян

Жив у місті Рівне. Прихильник ВО "Свобода". Вбито на Майдані Незалежності 20 лютого.

Георгій Арутюнян народився 6 лютого 1960 року в місті Батумі Адажарської автономної республіки в Грузії. 1981 року переїхав на постійне проживання до Рівного. Протягом більше ніж двадцяти років працював на рівненському водоканалі. Активний учасник Революції гідности. З перших днів постійно перебував на Майдані Незалежности. Це була вже третя його революція - до цього брав участь у Помаранчевій революції та революції троянд у Грузії. З 2011 року був активним прихильником Всеукраїнського об'єднання "Свобода", майже два роки працював агітатором у партійному наметі, був членом Рівненської сотні самооборони Майдану, мав псевдо "Кавказ".

Георгій мріяв назбирати коштів, щоби поставити пам'ятник на могилі своєї дружини-українки Наталії та звозити друзів-однопартійців на свою Батьківщину до Вірменії. Ніколи не боявся смерти та вважав, що чоловік має зустріти її з гідністю в бою, боявся лишень залишити дітей напризволяще - згадують його друзі. Власне так і сталося: вранці 20 лютого разом із побратимом він намагався втримати барикаду на Майдані Незалежности, яка палала, та захистити людей від прицілів снайперів, підкидаючи шини у вогонь. "Ранком, ми разом із "Кавказом" (революційне псевдо Георгія) сходами з боку Хрещатика пробиралися до стели на Майдані. "Беркутівці" закидували нас світло-шумовими гранатами, а, підійшовши ближче, Жора сказав, що стріляють снайпери і нам варто повертатися назад. Я поклав шини і почав відходити, а, повернувшись, за мить побачив, що Кавказ взяв шини і побіг вперед до барикади. В цей момент він упав, вражений пострілом снайпера", - згадує свободівець із Дубна Юрій Коханець. Куля ввійшла в лівий бік шиї та вийшла з правого плеча, залишивши сиротами трьох доньок Георгія: Регіну, Калапсі та трирічну Ашхен.

Автомобіль, що привіз тіла загиблих героїв "Небесної сотні", зустрічали на кордоні Рівненської области. Незважаючи на ніч, колона автівок розтягнулася на кілька кілометрів. Наступного дня, провести трьох героїв "Небесної сотні" - Олександра Храпаченка, Валерія Опанасюка та Георгія Арутюняна - в останній путь прийшли десятки тисяч жителів Рівного та области.

Після перемоги Революції гідности за ініціятиви свободівців голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка і народного депутата Олега Осуховського, а також директора будівельної фірми Романа Куриса було започатковано програму допомоги сім'ям героїв "Небесної сотні" - перші дві квартири отримали найменша донька Георгія Ашхен та сім'я Валерія Опанасюка.

Відео зустрічі автоколони з тілами Героїв: youtu.be.