Ігор "Риба" Канаков
Ігор

Боєць полку "Дніпро-1". Голова Ленінської районної організації ВО "Свобода" у Донецьку. Загинув 14 червня 2015 року на позиціях у селі Піски Ясинуватського району Донецької области.

Ігор Канаков приєднався до лав Донецької міської організації ВО "Свобода" 1 березня 2014 року. Від самого початку проявив себе як активний свободівець та ідейний націоналіст. 13 березня 2014 року був у числі охоронців мітингу "Донецьк - це Україна!" на центральному майдані міста. Після загибелі побратима Дмитра Чернявського Ігор активно долучився до створення охоронного батальйону "Донецьк", мобілізаційний штаб якого розмістився в офісі Донецької міської організації ВО "Свобода". Записувалися в батальйон місцеві свободівці, "ультрас" та инші патріотично налаштовані містяни.

23 березня 2014 року відбулись установчі збори Ленінської районної в Донецьку організації, під час яких, за рекомендацією голови Донецької міської "Свободи" Артура Шевцова, Ігоря Канакова було обрано головою новоутвореної організації.

У важкий період тієї весни була велика необхідність в охороні проукраїнських акцій. У квітні Ігор здійснював координацію охоронців проукраїнських заходів у Донецьку. Ця спецохорона формувалася з тих, хто записався до батальйону "Донецьк". Результатом цієї кропіткої роботи є вдало проведений мітинг "Донбас - це Україна!" 17 квітня в донецькому парку Перемоги, на березі річки Кальміус. Тоді ані під час, ані по завершенні заходу ніхто з його учасників не постраждав.

24 квітня 2014 року Ігор, разом із побратимами з Донецької "Свободи", брав участь у визволенні будівлі Маріупольської міської ради від проросійських елементів. Операцію готували в секреті і проводили вночі. Але маріупольська міліція, якій передали контроль над будівлею, дуже швидко здала її сепаратистам. Під час евакуації міської організації разом із партійцями Ігор виїжджає до Дніпропетровська.

Улітку 2014 року неофіційно воює в батальйоні "Шахтарськ", де і отримав псевдо "Риба". У липні брав участь в операції з розблокування донецького аеропорту, а саме - у звільненні сіл Первомайське, Піски, потім - у звільненні міста Мар'їнка, де дістав легке поранення в ногу. В серпні, під час битви за Іловайськ, був поранений у спину. Побратими з батальйону евакуювали його до Маріуполя. Пізніше Ігор переніс операцію на хребті. Під час реабілітації наново вчився ходити.

Під час дострокових парламентських виборів був висунутий партією як кандидат у мажоритарному окрузі №43 (Ленінський і Куйбишевський райони Донецька), але у зв'язку з окупацією вибори в окрузі не проводили.

На початку грудня 2014 року став до лав полку "Дніпро-1" в якості фахівця з питань матеріяльного забезпечення. Одночасно проходив реабілітацію в лікувальних закладах Маріуполя. Протягом зими-весни 2015 року допомогав добровольцям у питаннях матеріяльно-технічного забезпечення. На початку березня в селищі Мелекине Першотравневого району Донецької области Ігор виявив, що база відпочинку "Буревесник" належить начальнику юридичного відділу "міністерства освіти ДНР". Базу зайняв "Дніпро-1" і побудував там фортецю для захисту Маріуполя зі сторони моря.

У Маріуполі Ігор згуртував навколо себе середовище, зорієнтоване на "Свободу". Патріоти планували стати до лав штурмової роти "Карпатська Січ" (93 ОМБ). Також Ігор Канаков співпрацював із партизанським загоном "Тіні", що діє на території Донецька.

14 червня 2015 року, перебуваючи в якості волонтера на бойових позиціях у селі Піски Ясинуватського району Донецької области, загинув під час ворожого мінометного обстрілу.