Юрій Паращук

Активіст із Черкащини на Майдані - з 1 грудня 2013 року. Був волонтером. Рятував людей, не маючи жодних захисних засобів, лише жовтогарячу будівельну каску. 20 лютого на Майдані Незалежности в Києві його вбила снайперська куля. Снайпери поцілили в потилицю Юрія, коли він допомагав медикам виносити поранених.

Останні 4 роки Юрій жив у Харкові. Працював на деревообробному виробництві. Мав золоті руки, велике серце. Побратими-свободівці згадують, як він ніколи не відмовляв на жодне прохання. Так само сталося й 20 лютого.

Юрій був на Майдані наїздами від самого початку революції. Сотник Харківської сотні свободівець Олег Дебелий згадує, що саме на Майдані Юрія прийняли до лав "Свободи". Він завжди був україномовним - і в російськомовному Харкові, і в Москві, де колись працював. Мав активну громадянську позицію. Не міг не бути на Майдані.

18 лютого, дізнавшись про кривавий вівторок, Юрій Паращук із побратимами виїхали у Київ. Їхній автобус пробивався через великі перешкоди. 20 лютого Юрію зателефонував знайомий із Медичної служби Майдану і попросив про допомогу. "Він вчинив по-геройськи, не злякавшись ні крови, ні куль. Це Вчинок, який говорить про його мужність і велику самопожертву. Його не взяв страх. Він знав, що може допомогти комусь у той час, і пішов туди, де вже пролилася перша кров і свистіли кулі", - згадує Олег Дебелий.

Юрія Паращука поховали у рідному Тальному на Черкащині. Героя ховало все місто.

У нього залишилася дружина Ольга, 82-річна матір, син та дві прийомні доньки.